A SCEDA és StudyGuide csapata

Dán felsőoktatási rendszer

A Dán Oktatási Rendszer
Dán Oktatási Rendszer
Rendszer Bolognai
Kreditrendszer ECTS
Tandíj EU állampolgároknak nincs
Oktatási nyelvek Angol, Dán
Intézmények Egyetem, University College, Akadémia

A Dán felsőoktatás és felnőttképzés a Bolognai rendszer része, így az ott kapott diplomák után ugyanúgy járnak a kreditpontok, így világszerte elfogadott. A dán felsőoktatás igyekszik magas színvonalával kitűnni a többi európai ország közül, és híres a gyakorlat– és problémaorientáltságáról, diák és diskurzus központúságáról.


Felsőoktatási intézmények

Dániában több típusú felsőoktatási intézmény is található. A középiskola elvégzése után a tanulóknak lehetőségük van egyetemen, tudományegyetemen, más felsőfokú végzettséget adó intézményben és akadémiai szintű felsőoktatási intézményben továbbtanulni. Ezen intézménytípusok az Akadémia (Academy), Főiskola (University College) és az Egyetem (University).

A SCEDA partnerintézményeit itt tekintheti meg


A Dán Felsőoktatási Rendszer Képzési Struktúrája

A dán felsőoktatás mivel része a Bolognai rendszernek, hasonlóképpen épül fel, mint a magyar. Az általános főiskolai Bachelor (BA, BSc) képzés után, amely általában 3–3.5 év, a hallgatók folytathatják tanulmányaikat egyetemi Master (MA, MSc) majd Doktori (PhD) szinteken.

Azonban a dán felsőoktatási rendszer más lehetőséget is biztosít, miszerint az érettségizett diák először egy négy szemeszteres akadémiai/főiskolai képzésen (Academy Professional degree) vesz részt, majd azt egy 3 szemeszteres Top-Up Bachelor képzéssel kiegészítve jut el a főiskolai Bachelor diplomáig. Ennek előnye hogy a hallgató a hagyományos Bachelor képzés ideje alatt két diplomát kap, egy akadémiait és egy főiskolait. Ez a diploma szintén alapja lehet például egy mester fokozatú diploma megszerzésének.


ACADEMY PROFESSIONAL KÉPZÉSEK (AKADMÉMIAI KÉPZÉS)

Strukturálisan a legnagyobb különbség az úgynevezett Academy Professional képzésben van. Ezek a programok megfelelnek egy magyar felsőfokú OKJ-nek, azzal a különbséggel, hogy egy 1.5 éves TOP-UP programmal kiegészíthetőek Bachelor diplomává. Az AP programok hossza jellemzően 2 — 2.5 év, és általában 120–150 ECTS kredittel egyenleők a Bolognai rendszer szerint.

A képzések mindegyike Európai Uniós állampolgároknak tandíjmentes!


TOP-UP BACHELOR KÉPZÉSEK (KIEGÉSZÍTŐ FŐISKOLAI KÉPZÉS)

Az Academy Professional képzéssel vagy más szakirányú BA/Bsc diplomával rendelkezők számára érhető el az úgy nevezett Top-Up Bachelor program, mely összesen 3 szemesztert ölel fel.

A képzés elvégzése után begyűjtött diploma egyenértékű lesz egy általános BA diplomával. A képzés jellemzően 1.5–2 év terjedelmű és általában 90 ECTS kreditet ad.


BACHELOR (BA, BSC) KÉPZÉS (FŐISKOLAI KÉPZÉS)

A dániai Bachelor képzés hasonló a magyarországi főiskolai képzésekhez. Terjedelme általában 3 — 3.5 év, és sok esetben 2 év után lehetőéget biztosítanak egy szakirányú Academy Professional diploma megszerzésére is (Pl. Építészmérnöki szak esetében 2 év után Construction Management AP diplomát adó vizsgát lehet tenni). Egy BA program teljesítésével általában 180–210 ECTS kredit gyűjthető.


MASTER (MA, MSC) KÉPZÉS — MASTER DEGREE (EGYETEMI KÉPZÉS)

A dániai Mesterképzések általában 2 évet ölelnek fel, és a megszerzett Bachelor diplomára épülnek. A program elvégzése után a hallgató egyetemi diplomát kap az adott szakterületről.

Dán Felsőoktatási Rendszer

Tandíj

A dán oktatási rendszer híres ingyenességéről. A dán állam a dánoknak illetve az Európai Unió állampolgárainak tandíjmentes képzést biztosít a bölcsödétől egészen a PhD diploma megszerzéséig. Természetesen előfordulhatnak olyan kivételek (pl.: egyes állami– illetve magán intézmények) ahol tandíj megfizetésére kötelezhetik a hallgatókat, jellemzően a master képzések esetében.

A honlapunkon megtalálható szakok mindegyike Európai Uniós állampolgároknak TANDÍJMENTES!


Felvételi

A dán felsőoktatási intézményekbe a felvételi procedúra javarészt online történik. A jelentkezési lapokat illetve dokumentumokat a megszabott határidőig kell eljuttatni a jelentkező által kiválasztott intézményekhez.

Klasszikus értelemben vett felvételi nincs a legtöbb szakra, az intézmények az eddigi jegyek és megszerzett szakismeretek, illetve az angol nyelvtudás és a motiváció alapján döntenek a felvételről. Azokban az esetekben amikor a jelentkező nem rendelkezik a sikeres felvételhez feltétlenül szükséges nyelvvizsgával, esetleg nyelvvizsgáját Dániában nem ismerik el, lehetősége van egy nyelvi teszt kitöltésére. A tesztet B2-es szinten teljesítő jelentkezők érvényes középfokú nyelvvizsga hiányában is felvételt nyerhetnek.

A felvételiről és jelentkezésről részletesen itt olvashat

További információ a Dán Felsőoktatási Rendszerről


Olvasson tovább részletesen Dániáról!

A dán felsőoktataási rendszer Költségek
Dán nyelvtanulás Dániában Szakok
Diákmunka Intézmények

Amennyiben további kérdései vannak a dán felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban, kérjük keresse munkatársainkat az info@sceda.eu e-mail címen, vagy a 0036–30-510–98-04-es telefonszámon, vagy kérjen információt online!

INFORMÁCIÓKÉRÉS


Forrás: Ministry of Science, Innovation and Higher Education– Denmark