A SCEDA és StudyGuide csapata

Dán nyelvoktatás

INFO
Dán Nyelvoktatás
Tandíj Ingyenes
Modulok száma 6
Kurzus-típusok nappali, esti

A dán nyelv az észak-germán, más néven skandináv nyelvcsaládba tartozik. A világon körülbelül 6 millió ember beszéli, és nagy hasonlóságot mutat a norvég és svéd nyelvekkel. Mivel a dán nyelv erősen hangredukáló — ami annyit jelent, hogy sok hangot lenyelnek, nem ejtenek — ezért külföldiek számára rendkívül nehéz tökéletesen elsajátítani a kiejtést.


Dán nyelvoktatás Dániában

A Dániába költözőknek lehetősége van dánul tanulni a Kommuna (Önkormányzat) jóvoltából. A városok nyelviskolákat tartanak fenn, és biztosítják a városokban és azok környékén lakóknak a dán oktatást. Az ingyenes dán nyelvoktatás 3 évig áll a Dániában lakók rendelkezésére. Három év után a tanulmányok költségtérítéses formában folytathatók, igény esetén felfüggeszthetők (így nem telik a megszabott időkeret sem).

A kommuna által nyújtott nyelvtanulási lehetőségeket érdemes és ajánlott kihasználni, mivel már középszintű dán tudással is bővül a diákmunkák lehetőségének köre. Ezenfelül, napjainkban a nyelvtudás az egyik legfontosabb szellemi tőkévé válik, általában ez az energiabefektetés hosszútávon mindenképp megtérül.


Kurzus struktúra

A nyelvoktatás modulos rendszerben folyik, és 6 modult tartalmaz. A 6. modulnál (szintnél) a diák már szinte anyanyelvi szinten beszéli a dánt. A modulok végénél modulvizsgák vannak, amelyek ugyancsak ingyenesek. A vizsgák előtt el kell olvasni egy bizonyos számú könyvet, amelyeket a nyelviskola könyvtárából ingyenesen lehet kikölcsönözni.

A kurzusok 10–15 fős csoportokban zajlanak, és általában a csoport nagy része egyszerre tanul, fejlődik és vizsgázik.


Kurzustípusok

Alapvetően 2 típus létezik a kurzusoknál: nappali és esti.

A nappali képzés hetente 4X3 óra dán oktatással jár, így ezt általában azok használják, akiknek nincs más napközbeni elfoglaltságuk.

A főiskolások és dolgozók közkedvelt kurzustípusa az esti képzés. Ez hetente 2X3.5 óra nyelvoktatást takar, így bőven marad idő a tanulmányokra, illetve munkára a dán nyelv tanulása mellett.


Részletes és — egy kiköltöző számára — rendkívül hasznos leírásokat találhat Dániáról egyedülálló adatbázisunkban, melyet az alábbi linkre kattintva érhet el.

Dániáról részletesebben a SCEDA Database-n

További Cikkeink Dániáról:

A dán felsőoktataási rendszer Költségek
Dán nyelvtanulás Dániában Szakok
Diákmunka Intézmények

Amennyiben további kérdései vannak a dán felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban, kérjük keresse munkatársainkat az info@sceda.eu e-mail címen, vagy a 0036–30-510–98-04-es telefonszámon, vagy kérjen információt online!

INFORMÁCIÓKÉRÉS


Kép forrása