A SCEDA és StudyGuide csapata

Diákmunka

A munkakeresés itt sem megy sokkal egyszerűbben, mint Európa más országaiban. Maga a folyamat igen egyszerű, de annál fárasztóbb és időigényesebb: a diákoknak önéletrajzokkal a zsebükben kell járniuk a várost, minden lehetséges helyen hagyva egyet. Dániában általában nagyra értékelik a jó kiállást és a határozottságot is, ezek birtokában egyszerűbb állást találni. Egy átlagos (érettségizett, angolul jól beszélő, ám egyéb végzettséggel nem rendelkező) diák viszonylag sok utánajárással nagyjából 2–6 hónap alatt talál munkát, de sikerült már ennél rövidebb idő alatt is munkához jutnia diákoknak.

Munkavállalási területen a nemzetközi diákok lehetőségei különféle kisegítő munkák éttermekben, bárokban, takarító cégeknél és hasonló vállalatoknál. Az ilyen részmunkaidős munkabeosztások viszonylag rugalmasak, és késő délután van a munkakezdés (természetesen ez eltérő lehet a különböző cégeknél), így iskola mellett is el lehet végezni őket. Ezek az állások heti 10 – 15 óra munkát jelentenek.

A tanulmányok elkezdésével egy időben minden diák az intézményen keresztül megkapja a tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Ez az engedély az oktatás időtartamára szól. Ha valaki úgy dönt, hogy tanulmányai befejezése után is Dániában képzeli el az életét, akkor ez az engedély az önkormányzatoknál feltételekhez kötötten meghosszabbítható.

Állások Dániában

Az első munkahely(ek) levadászása előtt a diákok megtakarításból, családi támogatásból, vagy más forrásokból tarthatják fent magukat. A lehetségesen felmerülő kiadások egy jelentős részét tételesen összeszedtük, ami honlapunk Költségek menüpontja alatt található.

FIGYELEM! Dániában az illegális munkavállalást, így az adócsalást is, nagyon szigorúan büntetik, ezért a munkavállalás ezen módját nem tanácsoljuk! Illetve a fentebb említett diáktámogatás (SU) is csak bejelentett munka esetén igényelhető!


Adózás

Mivel Dánia úgynevezett jóléti társadalom, így értelemszerűen az adók is magasabbak. Ennek következtében az állam területén dolgozóknak kell a világon az egyik legmagasabb személyi jövedelemadót fizetniük, ami 51,5%, az általános forgalmi adó (ÁFA) 25%.

A dán adórendszer progresszív, ami azt jelenti, hogy minél magasabb fizetést kap valaki havonta, annál több adót kell fizetnie. Ezzel kapcsolatban három adósáv van, melyek a következőek: Bottom-bracket tax -> Middle-bracket tax -> Top-bracket tax. A Bottom-bracket sávban lévőknek járnak bizonyos adókedvezmények, ez azonban rendkívül alacsony — évi kb. 40.000 DKK — összjövedelmet engedélyez, abból a bevételből ami ezen a 40 ezer Koronán felül keletkezik, már teljes adót kell fizetni.

A diákoknak évi kb. 42 000 DKK-ig 8% adót kell fizetni. Az e felett keresett összeg után 38% az adó mértéke..

Minden munkavállalónak rendelkeznie kell adókártyával, melyet a helyi adózási hivataltól (SKAT) kap a munkaadón keresztül. Ez a kártya biztosítja, hogy a dolgozó megkapja az adókedvezményeit és juttatásait amikre jogosult, mielőtt a munkaadó levonja az adót a munkabérből.

Az adózásról részletesen olvashat a SKAT hivatalos honlapján (dán/angol nyelvű).


Részletes és — egy kiköltöző számára — rendkívül hasznos leírásokat találhat Dániáról egyedülálló adatbázisunkban, melyet az alábbi linkre kattintva érhet el.

Dániáról részletesebben a SCEDA Database-n

További Cikkeink Dániáról:

A dán felsőoktataási rendszer Költségek
Dán nyelvtanulás Dániában Szakok
Diákmunka Intézmények

Amennyiben további kérdései vannak a dán felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban, kérjük keresse munkatársainkat az info@sceda.eu e-mail címen, vagy a 0036–30-510–98-04-es telefonszámon, vagy kérjen információt online!

INFORMÁCIÓKÉRÉS


Oldal forrása