Hajdu Nelli - Jönköping Universitiy interjú

2021.03.10.


Kíváncsi vagy rá, hogy miért jelent életre szóló élményt ha a Jönköping University egyetemen folytatod tanulmányaidat? Ha igen, olvasd el Hajdu Nelli interjúját.

Hajdu Nelli - Jönköping Universitiy interjú

Az elköteleződés

11. végén döntöttem el, hogy külföldön szeretnék tanulni, mikor elkezdtem nézegetni az itthoni lehetőségeket, képzéseket. Itthon egyik képzés sem fogott meg igazán, ezért elkezdtem keresgélni a további opciókat külföldön és így találtam rá a svédországi egyetemre.

A fő mozgatórugó, ami foglalkoztatott az a jövőre nézve volt, hiszen nagyon hasznosnak éreztem, hogy angolul tanuljak, és hogy külföldi kapcsolatokra tegyek szert.

Jelenleg Svédországban a Jönköping Universitiy-n tanulok, International Management-et. A két fő ok, amiért ezt választottam, hogy nagyon sok jót hallottam a svéd oktatásról, - ami lássuk be egy elég fontos szempont az egyetem választásánál – illetve, hogy ingyenes az oktatás. Emellett a bátyám Svédországban tanul mesterképzésen, 2 órára tőlem, ami szintén nagy biztonságérzetet jelent.

Soha nem volt különösebb gondom az angollal, hiszen korábban is sok időt töltöttem angol nyelvű közegben, de a szókincsem és az önbizalmam mindenképpen sokat fejlődött a 3 hónapnyi folyamatos kommunikáció végett.

Az egyetemről

Félévente 2x2 óránk van, ami nekem kifejezetten tetszik, mivel sokkal könnyebb úgy készülni az órákra és a vizsgákra, hogy egyszerre csak két tárgyra kell koncentrálnom. Rengeteg csoportos feladatot és beadandót kapunk, amely szintén nagyon kedvező nekem. Mostanra már rengeteg érdekes emberrel volt lehetőségem együtt dolgozni. A tanárok nagyon segítőkészek és türelmesek, számukra nem létezik olyan, hogy rossz kérdés.

A campusról

A diákok többsége nagyon nyitott, a közösség pedig nem is lehetne nemzetközibb. 3 hónap elteltével még mindig napi szinten ismerek meg új embereket. Ahogy eddig látom az emberek leginkább a velük egy szálláson élőkkel barátkoznak és a szaktársakkal való kapcsolatépítés csak másodlagos. Nekem személy szerint a baráti köröm felsőbb évesekből, akár mesterre járó diákokból áll, akikkel egy helyen lakom.

Nagyon boldog vagyok, hogy a Jönköping University mellet döntöttem. Rengeteg lehetőséget biztosít mind szociálisan, mind a pályafutásom szempontjából. Minden héten a legkülönbözőbb programokon vehetek részt, melynek segítségével egyre jobban beilleszkedek az egyetemi közösségbe és egyre többet tanulok. Ilyen programok például a Food Safari (vacsora party pár idegennel), Bumperball foci és a how-to előadások befektetésekről.

Svédország természet szempontjából gyönyörű, a városok tiszták és barátságosak a kultúra pedig nagyon elfogadó. Praktikus lesz, ha végre sikerül megtanulnom svédül, de mindenki beszél angolul, úgyhogy kommunikációs gondom még nem volt szerencsére. A svédek barátságosak, de eléggé maguknak valók, általában csak egymással barátkoznak és nem kifejezetten nyitottak. Szeretek itt élni, de az egyetem után más környezetben is ki szeretném próbálni magam.

Ajánlás

A lehető legtöbbet úgy tanulhatsz a világról, ha különböző hátterű emberekkel veszed körbe magad, ne válaszd a kényelmes utat és ne barátkozz csak magyarokkal, hanem lépj ki a komfortzónádból. Nagyon megéri!;)