Szilvásy Balázs - Business Academy Aarhus interjú


  • 2020.11.14
Szilvásy Balázs - Business Academy Aarhus interjú

Az elköteleződés

2017-18 körül volt egy pályaorientációs nap a gimnáziumba, ahol tájékoztattak minket a külföldi továbbtanulásról. Akkor éreztem először igazán, hogy vonzóbb számomra a külföldi oktatási rendszer ezért elkezdtem utána érdeklődni, majd jelentkezni egy egyetemre. 

 

Emellett mindig is bennem volt az az igazi „kalandvágy” aziránt, hogy kipróbáljam milyen huzamosabb időt külföldön tölteni és angolul tanulni, kommunikálni. Úgy gondoltam, hogy ez egy életre szóló tapasztalat és élmény jelent majd. (Ez meg is valósult!)

 

Dániaban tanulok a Business Academy Aarhus, amely az ország második legnagyobb városában található. Dániában szerettem volna tanulni, mert itt ingyenes az oktatás plusz a SU lehetősége is nagyon vonzó. Illetve korábban voltam Dániában turistaként, ami igazán meggyőzött, hogy ez egy jó hely a továbbtanulás és egy új életstílus megismeréséhez. 

 

Két hónapja élek Dániában és már most úgy érzem, hogy sokat fejlődtem és magabiztosabban beszélek angolul. Leginkább a hallás utáni megértésemet emelném ki, mivel már szinte az összes akcentus fajtát megértem, ami szerintem igen jelentős fejlődés. 

Az egyetemről

Nagyon rokonszenves az oktatási rendszer, ami most már biztosan az én világom! Gyakorlatias jellegű, dinamikus órákat tartanak az oktatók, ahol csoportmunkákon, projectmunkákon veszünk részt és esettanulmányokat dolgozunk fel. A tanárok hozzáállása is abszolút pozitív, mert mind azon dolgoznak, hogy megértsük az anyag minden egyes részletét. Egy érdekes különbség a tradicionális egyetemekhez képest, hogy a tanárainkat nem professzornak, hanem az egyszerűbb és lazább kommunikáció kedvéért a saját keresztnevén szólíthatjuk. 

Úgy érzem könnyen sikerült beilleszkednem, mivel olyan, mint a gimnáziumban, hogy van egy közösségünk (35fő), ahol könnyebben barátkozik az ember. A helyiekkel is jól kijövök, egyáltalán nem tapasztalom azt a ridegséget és zártságot, - leginkább a diákok részéről - ami hírlik róluk. Jelentősen szeretetik és értékelik, ha valaki tanul, próbál dánul megszólalni, beszélgetésbe elegyedik. 

A campusról

Jól érzem magam az egyetemen, mivel szerintem feltűnően magas minőséget képvisel az iskola, mind felszereltségileg, mind oktatásügyileg, mind a tanárok felkészültségében.

Nem mondom főleg a kezdetekben voltak nehézségek főleg az angoltudásom miatt, mert sosem tanultam semmilyen tantárgyat angolul, de úgy érzem ebbe is kezdek belejönni. 

Gyorsan és pörgősen telnek a napjaim, sosem unatkozom. Szerencsés vagyok, mert már van munkám is és hamarosan remélhetőleg megjön az első SU is. Szeretek itt élni és látom, hogy ég és föld Dánia és Magyarország sok mindenben, - sajnos Dánia javára - de azért mégis hiányzik az otthonom is. 

Ajánlás

Amennyiben egy életre szóló élményt és tapasztalatot szeretne valaki szerezni, akkor merje ezt meglépni bármennyire is ijesztőnek tűnik. Bár nagy felelősség kijönni (egyedül) egy országba, ahol teljesen magadra vagy utalva, pár héten belül meg lehet tanulni, hogyan kell önállóan élni. 2 hónap után úgy érzem, hogy annyi mindennel lettem gazdagabb, mint más évek alatt... Valóban ki kell lépni a komfortzónádból, de azt üzenném a leendő végzősöknek: merjetek belevágni!