Jelentkezési információk dániai továbbtanuláshoz

Jelentkezés Dán Felsőoktatásba

daniai-jelentkezes

A dán felsőoktatási intézmények hivatalos kvóta szerint vesznek fel hallgatókat, mely szerint a nemzetközi szakok diákjainak száma összhangban kell legyen a dán nyelven hallgatható szakok diákjainak számával. A dániai felsőoktatási intézmények a bonyolult kiválasztási procedúránál a jelentkező diákok közül a legjobb eredménnyel rendelkezőket részesítik előnyben, és így haladnak lefelé amíg a rendelkezésre álló szabad helyek be nem telnek.

Ugyanakkor különösen figyelnek arra is, hogy a nemzetközi osztályokban megfelelő legyen a különböző nemzetiségek aránya, így biztosítva a kulturális sokszínűséget a dán felsőoktatási rendszerben. Nehéz megmondani pontosan, hogy milyen osztályzatok szükségesek a dániai továbbtanuláshoz, minden esetre nagyban növeli az esélyeket, ha jó jegyei vannak a felvételizőnek, és időben (Március 10 előtt) küldi el a jelentkezését.

Kérlek vedd figyelembe, hogy az Aarhus University és a University of Southern Denmark más jelentkezési procedúrát igényel. ezzel kapcsolatban kérlek tájékozódj ezen az oldalon: Aarhus University és SDU jelentkezés

A jelentkezés menete (időrendben)

 1. Online Jelentkezés a UniversityAdmission rendszerébe Szakok kiválasztása (max. 3), dokumentumok feltöltése
 2. Csomag választása, jelentkezési díj befizetése
 3. Oxford Online Placement Test (ha szükséges)
 4. UniversityAdmission jelentkeztés véglegesítése (SUBMIT)
 5. Munkatársaink ellenőrzik a teljes jelentkezési anyagot, a motivációs levelet angol tanár is átolvassa
 6. Továbbítjuk a jelentkezést a megjelölt intézmények felé
 7. Signature Page(k) kiküldése és elküldése
 8. Válasz a felsőoktatási intézmény(ek)től
 9. Final Briefing rendezvény Budapesten

Más országokba is jelentkeznél? Tudunk segíteni! Anglia, Wales, Hollandia és Svédország egyetemeire is segítünk bekerülni!

Jelentkezési információ más országokba


Jelentkezés dániai továbbtanulásra

Intézmény kiválasztása


Online jelentkezés

A Scandinavian Education Agency 2014-től a UniversityAdmission.eu rendszerét használja a jelentkezések lebonyolítására. Ez a rendszer átfogóan kezeli az Ön által választott összes dániai intézményre és szakra vonatkozó preferenciákat és megadott adatokat. Ezzel is elősegítve, hogy átláthatóan, egy helyen lehessen tárolni a jelentkezési információkat/dokumentumokat amik feltöltésre kerültek.

A rendszer figyelmeztető szolgáltatása, automatikus e-maileken keresztül hívják fel a figyelmet a közelgő határidőkre, eseményekre, míg a jelentkezés státuszát mind a jelentkező, mind a SCEDA munkatársai figyelemmel tudják kísérni.

Az összes, lejjebb olvasható, kötelezően feltöltendő és opcionálisan feltölthető dokumentumokat kivétel nélkül a UniversityAdmission.eu rendszerébe kell feltölteni!

UniversityAdmission.eu Felhasználói Útmutató letöltése innen


Szolgáltatások és csomagok

A SCEDA szolgáltatásainak eléréshez csomagválasztás szükséges, melyek elérhetőek már 20.000 Ft-tól. Az elmúlt években számos szolgáltatást hoztunk létre, hogy megkönnyítsük és hatékonyabbá tegyük a felvételi és integrációs folyamatot. Szolgáltatásaink elérhetőek egyedileg és csomagokban is. Hisszük, hogy a nemzetközi felsőoktatás mindenki számára elérhető kell, hogy legyen, ezért csomagaink és szolgáltatásaink árait a piacon elérhető szolgáltatások díjainál kedvezőbben kínáljuk.


Nyelvtudás

A jelentkezőnek rendelkeznie kell olyan szintű angol nyelvtudással, ami elegendő ahhoz, hogy megértse az órákon elhangzottakat és aktívan részt tudjon venni a főiskolai előadásokon, csapatmunkákban. Minden jelentkezőnek rendelkeznie kell az alábbi nyelvvizsgák / tesztek valamelyikével (angol nyelvtudást igazoló dokumentáció nélkül a felvétel nem lehetséges!):

Amennyiben a jelentkező ezek közül egyikkel sem rendelkezik, a SCEDA lehetőséget és helyet biztosít az Oxford Online Placement Test megírására. A nyelvvizsgákról, a nyelvi tesztről és az arra való jelentkezésről a Nyelvvizsga és Nyelvi Teszt menüpont alatt olvashat részletesen.

Továbbá a jelentkezés feltétele lehet a részvétel az angol nyelvű motivációs interjún. Az interjú történhet Skype konferenciabeszélgetés keretein belül az intézmény képviselőjével, és/vagy a felvételi eljárás során a vizsgáztató személlyel. Az interjút minden esetben a dániai oktatási intézmény kezdeményezi a jelentkező diák megkeresésével telefonon vagy e-mailen.

Figyelem! A következő intézmények nem fogadják el az Oxford Placement Test-et, mint nyelvtudást igazoló dokumentumot:

 • Aarhus University
 • University of Southern Denmark

Dokumentumok, melyek szükségesek a jelentkezéshez

 • Személyi igazolvány / útlevél
 • Motivációs levél
 • Nyelvvizsga / Nyelvi teszt
 • Bizonyítványok
  • Érettségizetteknek: utolsó 3 év vége és érettségi
  • Érettségi előtt állóknak: utolsó év félév, azelőtti 2 év vége
 • Jegytáblázat és Verification form
 • Meghatalmazás

* Hivatalos fordítás: küldd el a fordítani kívánt dokumentumokat online és a piaci árnál kedvezőbb ajánlattal jelentkezünk.
Online árajánaltkérés hivatalos fordításra


Motivációs levél

A Dániába való jelentkezéskor nagyon fontos a motivációs levél. Minden megjelölt szakra külön, egy A4-es oldalnyi levelet kell csatolni PDF-ben. A motivációs levél számít a felvételi elbírálásakor, ezért érdemes azt jól megírni.

Magának a levélnek tartalmaznia kell, hogy miért Dániát, miért ezt az egyetemet és miért ezt a szakot választottad. Továbbá érdemes arra is kitérni, hogy az egyetem számára miért te vagy a legjobb választás. Általános hiba, hogy a diákok elfelejtik megemlíteni a középiskola alatt teljesített kötelező közszolgálatot, pedig ez egy nagyon fontos mérföldkő lehet az elbíráláskor. Érdemes párhuzamot vonni az ott teljesített munkakör és a megjelölt képzés között, ezzel is erősítve a motivációt.

A motivációs levelet munkatársaink átolvassák és javaslatot tesznek javításra, ha indokolt. Ettől függetlenül érdemes megmutatni egy angol tanárnak is a leadás előtt.

Elérhető segédletünk, mely pontról pontra leírja, hogy mit érdemes belevenni.

A Business Academy Aarhus az alábbi űrlapon kéri a motivációs levelet, a megadott kérdésekre válaszolva, PDF-ben.

Motivációs levél segédlet és útmutatás


Nyelvvizsga vagy nyelvi teszt

A felvételinél továbbá számít a nyelvvizsga (IELTS, TOEFL vagy CAE) illetve a nyelvi teszt megléte és szintje. Ha nem rendelkezel elfogadott nyelvvizsgával, a SCEDA & StudyGuide-nál külön díj megfizetése nélkül megszerezheted az elfogadott Oxford Online Placement Test tanúsítványt, mely kiváltja a nyelvvizsgát. Ezt a tesztet háromszor lehet megpróbálni, az eredményt pedig azonnal megtudod.

A nyelvvizsgákon elvárt szintek:

IELTS Academic 6.5

TOEFL 83 pont

Cambridge Advanced C


Jegytáblázat

A jegytáblázat a bizonyítványok és az érettségi fordítására szolgál. Ennek használatával elkerülhető a hivatalos fordítás. A legtöbb dániai intézmény kér jegytáblázatot és Verification form-ot is. A jegytáblázat a bizonyítvány angol nyelvű verziója, a Verification form pedig az óraszámok igazolására szolgál, formája intézményenként eltér.

Mind a két dokumentumot a bizonyítványban szereplő adatokkal kell kitölteni az utolsó 3 év alapján. Ha még nem érettségiztél, az óraszámokhoz az utolsó év teljes óraszámait kell beírni és a féléves eredményt. Ha már rendelkezel érettségivel, az utolsó évben is az év végi eredmény kell (írd át a Half term-et End of year-re), illetve az érettségi is a GCSE részhez.

Az Aarhus University mind a négy év eredményeit kéri, ezért az oda tartozó jegytáblázat 4 évet tartalmaz.

A tantárgyak a jegytáblázatban példák, nyugodtan írd át őket a bizonyítványodban szereplőkre. Mind a két dokumentumot az iskolád titkárságán kell kitöltés után hitelesíteni pecséttel és aláírással.

  Verification form Jegytáblázat
University College of Northern Denmark (UCN) UCN Jegytáblázat
Lillebaelt University College (UCL) UCL Jegytáblázat
Business Academy Aarhus (BAA) BAA Jegytáblázat
Dania University of Applied Sciences Dania Jegytáblázat
Zealand Institute of Business and Technology (ZIBAT) ZIBAT Jegytáblázat
Aarhus University (AU) – mind a 4 év kell! AU Hivatalos fordítás
VIA University College VIA UC Jegytáblázat
University of Southern Denmark SDU Hivatalos fordítás
Absalon unviersity College Absalon Jegytáblázat

A University of Southern Denmark (SDU) csak hivatalos fordítást fogad el. A középiskola mind a 4 évéről kellenek a bizonyítványok és a fordítások. Ha még nem érettségiztél, a 12. féléves bizonyítványod és annak fordítása szükséges. Küldd el a fordítani kívánt dokumentumokat a forditas@studyguide.eu címre és a piaci árnál kedvezőbb ajánlattal jelentkezünk! Emellé szükség van a verification form-ra is az óraszámok igazolására ha még nincs érettségid.

A VIA alábbi képzéseire kell egy a tanult matematika témaköröket igazoló lap is. Ezt szintén a középiskolával kell hitelesíteni. A szakra kattintva letölthető a hozzá illő űrlap.

Szakok: Software Technology Engineering, Civil Engineering, Mechanical Engineering, Supply Engineering, Material Science Engineering

Ha a VIA Design, Technology and Business képzésére jelentkezel, szükség van egy specializációs űrlapra is.

A VIA design képzéseire mellékelni kell a felvételi vizsgát is kitöltve, amely március 16-án kerül kiadásra és itt érhető el: VIA Design vizsga

A vizsga elküldésére 2 hét áll rendelkezésre, ezt küldd el április 1-ig az info@sceda.eu címre. Ha több specializációt jelölsz, mindegyikre külön teszt van, mindet ki kell tölteni.


Meghatalmazás

A meghatalmazás szükséges hogy el tudjunk járni a jelentkezésed folyamán az intézménynél, és hogy segíteni tudjunk. Ezt csak neked kell aláírni és feltölteni a jelentkezésedhez a UniversityAdmission rendszerbe.

Attól függően hogy melyik egyetemekre jelentkezel, különbözhet a meghatalmazás. Alapvetően két féle nyomtatvány létezik, ha több intézménybe jelentkezel, előfordulhat hogy mind a kettőre szükség van. Nyomtasd ki a megfelelőt, töltsd ki, dátumozd és írd alá. A CPR szám részt hagyd üresen, a táblázatba írd be hogy mely egyetemek mely szakjait szeretnéd megjelölni. Az admission area number-t megtalálod a UniversityAdmission oldalán a szakra kattintva a course code-nál. A Standby opciót NE jelöld be.

University College of Northern Denmark (UCN) VIA University College Zealand Institute of Business and Technology (ZIBAT)
Lillebaelt University College (UCL)    
Business Academy Aarhus (BAA)
Dania University of Applied Sciences
Aarhus University (AU)
University of Southern Denmark (SDU)
Absalon university College    
Meghatalmazás ezekhez az intézményekhez Meghatalmazás a VIA-hoz Meghatalmazás a ZIBAT-hoz

Az összes dokumentumot a UniversityAdmission.eu rendszerébe kell feltölteni a regisztrációt követően!


Dokumentumok, melyek elküldése előnyt jelenthet a felvételinél:

 • Másolat az összes eddig megszerzett egyéb extra végzettséget (érettségin kívül) igazoló oklevelekről, bizonyítványokról, egyéb hivatalos okiratokró
 • Dokumentum az eddigi munkatapasztalatokkal, referenciáikkal - Hivatalos nyomtatvány
 • Dokumentáció minden egyéb olyan tevékenységről amely kapcsolódik a tantervhez, szakhoz

A dokumentumokat a SCEDA-nak kell továbbítani, melyet munkatársaink ellenőriznek, és ha szükséges, javítási javaslatokat tesznek. Ez azért fontos, mert a jelentkezési dokumentumokban lévő hibák kihatással lehetnek a felvétel sikerességére is. Dokumentumok küldésére használd a UniversityAdmission.eu portálunkat (UA Felhasználói Útmutató ).

Az összes dokumentumot a UniversityAdmission.eu rendszerébe kell feltölteni a regisztrációt követően!


Jelentkezési határidők:

 • Összes AP illetve BA program: Március 10.
 • Keresztféléves képzések: Október 15 / December 1.
 • Top-Up BA programok és utólagos jelentkezés Július 5.

FIGYELEM!A dán felsőoktatási intézmények feltételesen elfogadják azokat a jelentkezéseket is, amelyek ezek után a határidők után érkeznek, azonban a késedelmes jelentkezések várólistára kerülnek, és csak akkor van lehetőség a bekerülésre, ha maradt szabad hely az adott szakon!


Signature Page-ek kiküldése és elküldése

A dániai felsőoktatásba történő jelentkezés során egy úgynevezett Signature Page konfirmáló lapot kell aláírva, online elküldeni az intézmények számára, mellyel felhatalmazzuk őket a jelentkezési dokumentumaink megtekintésére. Enélkül a lap nélkül a jelentkezés érvénytelen!

A Signature Page–ek rendszerünk által kerülnek kiküldésre arra az e-mail címre amit a jelentkező a UniversityAdmission.eu rendszerbe történő regisztrációkor megadott.

Ezután a papírt ki kell nyomtatni, aláírni, ráírni hogy SCEDA és visszaküldeni nekünk amint lehet, de mindenképpen a jelentkezési határidő előtt.


Információkérés és Jelentkezés

Az információkérés semmilyen kötelezettséggel nem jár, kérjen információt a kiszemelt szakkal, intézménnyel illetve jelentkezéssel kapcsolatban, és munkatársunk a legrövidebb időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy segítségére lehessen.

Dániai továbbtanulásra való jelentkezéshez használd a UniversityAdmission.eu online rendszerét, mely egyszerű, gyors és megbízható megoldás, hogy a jelentkezés menete könnyen adminisztrálható és nyomonkövethető legyen. A jelentkezés és a jelentkezési díj befizetése után a jelentkezőnek lehetősége van részt venni Oxford Online Placement Test-en és személyreszabott tanácsadást kapni a jelentkezési procedúrát illetően. Sikeres felvételi esetén kollégáink a képzés egész időtartama alatt rendelkezésre állnak az integrációt illető kérdésekben.

ONLINE JELENTKEZÉS

További információ: Általános Szerződési Feltételek