Sønderborg

Sønderborg

A University of Southern Denmark egyik campusa található Sønderborg városában.

sønderborgpic
Ország Dánia
Régió Syddanmark
Lakosság 27 595 fő
Weboldal https://www.visitsonderborg.com/
Elhelyezkedés
sonderborgmap
 Sønderborg a Google Térképen

 

Elhelyezkedés és tör­té­ne­lem

Sønderborg Dél- Dániában, a német határhoz közel helyezkedik el az Alssund szoros két partján, melyet két híd köt össze.

A várost a 13. század közepén alapították. Az 1864-es második schleswig-holsteini háború azzal zárult, hogy Dánia átadta a schleswigi hercegséget Németországnak, aminek Sønderborg is része volt. A város ezután egy 1920-ig Németország területét képezte, amikor is egy népszavazás alkalmával visszakerült Dániához a térség.
 

A helyiek

A dán embe­rek nagy része köz­vet­len és segítő­kész, de tud­nunk kell, hogy a többi északi nép­hez hason­lóan elő­sze­re­tet­tel tart­ják azt a bizo­nyos 3 lépés távol­sá­got, ami per­sze az isme­ret­ség elő­re­ha­lad­tá­val eltű­nik. A kül­föl­diek szá­mára hatal­mas előnyt jelent, hogy szinte az összes dán beszél ango­lul, ráadá­sul elég magas szin­ten, legyen szó akár egy 12 éves gye­rekről, vagy egy 70 éves nyug­dí­jas­ról.
 

Közlekedés

A városban bár található repülőtér, Budapestről nem indul direkt járat. A billundi reptér, ami fogad budget járatokat 3 órás vonatútra van, Koppenhága, ami szintén könnyen és olcsón megközelíthető 3 és fél órára van a várostól vonattal, de Koppenhágából repülő járat is indul Sønderborg-ba.

A városon belül, ahogy minden más dán egyetemvárosban ajánlott a kerékpár használata. Sønderborg-ból több kompjárat is indul más dán városokba, vagy akár Némeországba is el lehet jutni ezekkel, ráadásul a kompon a kerékpár ingyenesen szállítható.
 

Látványosságok

Sønderborg-ban számos látványosság található, így a teljesség igénye nélkül csak párat említenénk:

Sønderborg Castle
A Sønderborg kastélyban történeti múzeum működik, valamint egy, a kastélyban található, 1570-ben reneszánsz stílusban épített templom és a kastély kertje miatt is érdemes ellátogatni ide.

Kegnaes Fyr
Az ingyenesen látogatható világítótoronyból csodás kilátás nyílik a városra és a partra.

Grasten Palace
A palota a dán királynő nyári rezidenciája, ezért a belső terek nem látogathatók, viszont a palota temploma és kertje megtekinthető.

Dybboel Banke History Centre
A szélmalom fontos szerepet játszott a poroszok elleni küzdelemben az 1864-es schleswig-holsteini háborúban, ezzel a bátorság dán nemzeti szimbólumává vált. A szélmalomban található múzeum ennek állít emléket, és mind a háborúval, mind a város történetével közelebbről megismerkedhetnek a látogatók.

 
Szórakozási lehető­sé­gek, prog­ra­mok

Sønderborg-ban számos étterem, bár és pub gondoskodik az éjszakai élet pezsgéséről.

A Universe nevű kalandparkban, ami a térségben a legnagyobb, a kalandpályákon kívül érdekes tudományos előadásokat is lehet látogatni.

A természet kedvelőinek is tartogat programokat a város, számos park látogatható, továbbá a közeli erdők remek kirándulási lehetőségeket biztosítanak.

 

Részletes és — egy kiköl­töző szá­mára — rend­kí­vül hasz­nos leírá­so­kat talál­hat Dániáról egye­dül­álló adat­bá­zi­sunk­ban, melyet az alábbi linkre kat­tintva érhet el.
Sønderborg a SCEDA Database-n

 

További cik­ke­ink Dániáról!

A dán felsőok­ta­tási rend­szer Költségek
Dán nyelv­ta­nu­lás Dániában Szakok
Diákmunka Intézmények

AMENNYIBEN TOVÁBBI KÉR­DÉ­SEI VAN­NAK A VÁROS­SAL KAP­CSO­LAT­BAN, KÉR­JÜK KERESSE MUN­KA­TÁR­SA­IN­KAT AZ INFO@SCEDA.EU E-MAIL CÍMEN, VAGY A 0036–30-510–98-04 –ES TELE­FON­SZÁ­MON, VAGY KÉR­JEN INFOR­MÁ­CIÓT ONLINE!

 

 

  INFORMÁCIÓKÉRÉS