Vejle

Vejle

A University College of Lillebaelt campusának otthont adó Vejle gyönyörű tájaival és széleskörű szórakozási lehetőségeivel méltán népszerű a hallgatók körében.

vejle dánia
Ország Dánia
Régió Syddanmark
Lakosság 56 567 fő
Weboldal https://www.visitvejle.com/
Elhelyezkedés
Közép-Jutland, Dánia
Vejle a Google Térképen

 

Elhelyezkedés és tör­té­ne­lem

A Vejle-fjord lábánál található Vejle város tengerpart közeli elhelyezkedése, és a várost körülvevő erdős, dombos környezete miatt népszerű. Vejle Syddanmark régió központjaként Dánia kilencedik legnagyobb városa.

A településről az első írásos emlékek 1256-ból származnak, legrégebbi épülete, a Saint Nicolai Church is ebből az időből való. A település fellendülését az ökörkivitel hozta meg, később az iparosodás során a textilgyártás jelentette a fő foglalkoztatást, a lakosság mintegy 25%-a helyezkedett el ebben az iparágban. Az ipari fellendüléssel a várost is érték fejlesztések, új kikötő, vasútvonal, híd épült az 1800-as években.

 

A helyiek

A dán embe­rek nagy része köz­vet­len és segítő­kész, de tud­nunk kell, hogy a többi északi nép­hez hason­lóan elő­sze­re­tet­tel tart­ják azt a bizo­nyos 3 lépés távol­sá­got, ami per­sze az isme­ret­ség elő­re­ha­lad­tá­val eltű­nik. A kül­föl­diek szá­mára hatal­mas előnyt jelent, hogy szinte az összes dán beszél ango­lul, ráadá­sul elég magas szin­ten, legyen szó akár egy 12 éves gye­rekről, vagy egy 70 éves nyug­dí­jas­ról.
 

Közlekedés

A város­hoz leg­kö­ze­lebb eső repülő­tér, amely fogad olcsó Budapestről érkező menet­rend­sze­rinti jára­to­kat, a bil­lundi repülőtér, ami egy rövid, nagyjából harminc perces buszútra van Vejle-től.

A városon belül, ahogy minden más város esetében érdemes kerékpárt használni a közlekedésre, de tömegközlekedés is a rendelkezésére áll a diákoknak.

 

Látványosságok

Saint Nicolai Church
A város legrégebbi épülete, az 1250-ben épült Saint Nicolaj Church, ami késő gótikus stílusban épült, és a gyermekek és tengerészek védőszentjéről, Nikolaos of Myra-ról kapta a nevét. A városközpontban a Church Square-n tekinthető meg a templom.

Spinderihallerne (The Spinning Mills)
Az épület Vejle ipari történelmének egy példája, 1896-ban épült, és eredetileg fonodaként működött, ma helytörténeti múzeum és kávézó üzemel itt, valamint számos design cégnek ad otthont az épület.

Bølgen (The Wave)
A Bølgen, azaz hullám elnevezés lakóépületeket takar, ami hamar Vejle jelentős látványosságává nőtte ki magát. Az épületet  Henning Larsen Architects iroda tervezte, akiknek többek között  a koppenhágai Operaházat, és a aarhusi Moesgaard Museum-ot köszönhetjük. A lakóház több építészeti díjat kapott a megépülése óta.

Fjordenhus
A dán-izlandi Olafur Eliasson tervezte Vejlen egyik ikonikus épületét, ami a kikötő medencében helyezkedik el. Az épület a Kirk Kapital A/S központja, de napközben fogad látogatókat. Az alsó szinten Olafur Eliasson műveit lehet megtekinteni, és érdekessége még, hogy át lehet evezni az épületen kajakkal.

Vejle Windmill
A várostól délre lévő dombon elhelyzekedő szélmalomban galéria működik, valamint a malom történetéről található itt kiállítás. A kiállításokon kívül érdemes ellátogatni ide a városra nyíló csodás kilátás miatt is.

Vejle Art Museum
Vejle szépművészeti múzeumában nagyjából  2,000 dán és európai klasszikus és modern festmény és szobor van kiállítva.

The merchant house ”Den Smidske Gård”
1799 Ingvard Smidt alapította a kereskedőházat, ma a házban kávézó és bár található.  

 
Szórakozási lehető­sé­gek, prog­ra­mok

Vejlen bővelkedik kávézókban és éttermekben, és a vásárlási lehetőségeiről is híres. A pezsgő éjszakai életet pedig bárok és pub-ok biztosítják a diákoknak. A Vejle Music Theatre-ben koncertek, stand-up comedy estek, musicalek és operák kerülnek bemutatásra.

A város adta lehetőségeken kívül a természeti adottságai is nyújtanak szórakozási lehetőséget. Túraútvonalak, kerékpárutak, kajak túrák indulnak innen

 

Részletes és — egy kiköl­töző szá­mára — rend­kí­vül hasz­nos leírá­so­kat talál­hat Dániáról egye­dül­álló adat­bá­zi­sunk­ban, melyet az alábbi linkre kat­tintva érhet el.
Vejle a SCEDA Database-n

 

További cik­ke­ink Dániáról!

A dán felsőok­ta­tási rend­szer Költségek
Dán nyelv­ta­nu­lás Dániában Szakok
Diákmunka Intézmények

AMENNYIBEN TOVÁBBI KÉR­DÉ­SEI VAN­NAK A VÁROS­SAL KAP­CSO­LAT­BAN, KÉR­JÜK KERESSE MUN­KA­TÁR­SA­IN­KAT AZ INFO@SCEDA.EU E-MAIL CÍMEN, VAGY A 0036–30-510–98-04 –ES TELE­FON­SZÁ­MON, VAGY KÉR­JEN INFOR­MÁ­CIÓT ONLINE!

 

 

  INFORMÁCIÓKÉRÉS